کدام رئیس جمهور برنامه فضایی ایران را کند کرد؟ | چرا غربی ها از برنامه فضایی ایران می ترسند؟
همشهری آنلاین – گروه سیاسی: صبح جمعه ماهواره «فخر یک» ارتش با پرتابگر ماهوارهبر «سیمرغ» به فضا پرتاب شد و با موفقیت در مدار قرار گرفت؛ اقدامی که به سرعت به یکی از مهمترین اخبار رسانههای بینالمللی تبدیل شد. «فخر یک» درحالی نخستین سیگنال خود را به ایستگاههای زمینی ارسال کرد که در این پرتاب، ماهوارهبر «سیمرغ» موفق شد با تزریق موفق ماهواره «فخر یک» و بلوک انتقال مداری «سامان یک» با وزن مجموع ۳۰۰کیلوگرم، رکورد جدیدی را در کشور به ثبت برساند.
به گفته مسئولان مربوط، این ماهواره، که برای پاسداشت خدمات شهید محسن فخریزاده، بهعنوان «فخر یک» نامگذاری شدهاست، به سفارش ارتش و ازسوی شرکت صاایران و با مشارکت دانشگاه صنعتی مالک اشتر طراحی، ساخته و آماده پرتاب شد. بررسیها نشان میدهد جرم این ماهواره کمتر از ۱۰ کیلوگرم است و از این رو در دسته «نانوماهوارهها» طبقهبندی میشود.
تازه ترین دستاورد فضایی ایران اما از جنبههای مختلف مورد توجه رسانههای بینالمللی قرار گرفت. خبرگزاریهای جهانی علاوه بر بررسی ویژگیهای فنی ماهواره ایرانی «فخر یک»، به جنبههای اهمیت راهبردی آن نیز پرداختند و این اقدام را برای غرب «نگرانکننده» ارزیابی کردند.
نقطه عطف جدید برای ایران
خبرگزاری انگلیسی «رویترز» طی گزارشی درباره پرتاب ماهواره «فخر یک»، با تاکید بر اینکه ایران سنگینترین محموله فضایی خود را بهوسیله ماهوارهبر سیمرغ به فضا فرستاد، تاکید کرد که «این پرتاب در حالی صورت میگیرد که آمریکا و کشورهای اروپایی ادعا میکنند ایران در حال انتقال موشکهای بالستیک به روسیه است که احتمالا ظرف چند هفته آینده در جنگ با اوکراین استفاده میشود؛ ادعایی که البته ایران آن را تکذیب کردهاست».
رویترز همچنین با اشاره به موفقیت ایران در هشتمین پرتاب فضایی خود، نوشت: «ایران با این پرتاب خود، در مجموع با وزن تقریبی ۳۰۰ کیلوگرم(۶۶۰ پوند)، به نقطه عطف جدیدی دست یافت و رکورد ملی جدیدی را برای سنگینترین محموله پرتاب شده به ثبت رساند.
چرا غربیها نگرانند؟
خبرگزاری آلمانی «دوویچه وله» نیز به پرتاب ماهواره «فخر یک» واکنش نشان داد و طی گزارشی دراین زمینه، با تاکید بر اینکه «ایران سنگینترین محموله فضایی خود را با استفاده از یک موشک ساخت داخل به فضا فرستاده است»، نوشت: «پیشرفت تواناییهای هوافضای تهران، نگرانیهایی را در غرب ایجاد کرده است».
در ادامه این گزارش آمدهاست: «این پرتاب در بحبوحه تنشهای فزاینده بین ایران و غرب بر سر برنامه هستهای ایران و همچنین تحولات خارمیانه انجام میشود».
دوویچه وله علاوهبر بررسی جنبههای فنی ماهواره جدید ایرانی، به دلایل نگرانی غرب از برنامه فضایی ایران پرداخت و ادعا کرد که «آمریکا، اسرائیل و اروپا استدلال میکنند که فناوری مورد استفاده ایران برای توسعه و پرتاب ماهوارهها، میتواند برای ساخت موشکهای بالستیک، از جمله موشکهایی که قادر به حمل کلاهک هستهای باشند، مورد استفاده قرار گیرد».
در ادامه این گزارش به توانمندیهای فضایی ایران نیز اشاره شده و آمدهاست: «برنامه فضایی ایران اخیراً پیشرفتهای چشمگیری داشته است. ایران در سال جاری چند پرتاب موفق ماهواره انجام داده است. این پرتابها نشاندهنده قابلیتهای پیشرفته تهران در حوزه فناوریهای هوافضا است».
راهبردهای فضایی ۳ رئیسجمهور
رسانه آمریکایی «ای. بی. سی نیوز» نیز با اشاره به «پرتاب فضایی موفقیتآمیز ایران»، تاکید کرد غربیها مدعی هستند «برنامه فضایی ایران برنامه موشکی ایران را بهبود میبخشد».
در ادامه این گزارش با اشاره به اینکه ایران ماهواره جدید خود را از حوالی سمنان، جایی که «محل برنامه فضایی غیرنظامی ایران است» به فضا پرتاب کرده، آمدهاست: «این پرتاب فضایی در حالی انجام میشود که تنشها در خاورمیانه، با وجود ادامه جنگ اسرائیل و حماس در نوار غزه و برقراری آتشبس نامطمئن در لبنان، همچنان ادامه دارد.
در ادامه گزارش «ای. بی. سی نیوز» تاکید شدهاست: «در گزارش جامعه اطلاعاتی آمریکا، که در ماه ژوئیه منتشر شد، آمدهاست که کار ایران روی برنامه فضایی – از جمله ماهوارهبر سیمرغ – احتمالاً چنانچه ایران تصمیم بگیرد، زمان تولید موشک بالستیک قارهپیما را کوتاه میکند، چراکه این سامانهها از فناوریهای مشابهی استفاده میکنند».
این گزارش میافزاید: «در زمان حسن روحانی، رئیسجمهور پیشین ایران، جمهوریاسلامی برای جلوگیری از افزایش تنشها با غرب، برنامه فضایی خود را کند کرد، اما رئیسجمهور فقید ایران، ابراهیم رئیسی، این برنامه را پیش برد. مسعود پزشکیان، رئیسجمهور اصلاحطلب ایران، که نشان میدهد میخواهد با غرب بر سر تحریمها مذاکره کند، هنوز راهبردی در مورد جاهطلبیهای فضایی ایران ارائه نکرده است».