پایش ۱۰ دقیقهای میزان آلایندگی دودکشهای صنایع با سیستمهای بومی
افق اقتصادی: یکی از شرکتهای دانشبنیان مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با همکاری گروهی از دانشآموختگان دانشگاهی نسبت به طراحی و ساخت سیستمهای پایش آلایندههای هوا اقدام کردهاند. دستگاه ایستگاهی پایش کیفیت هوای محیطی این شرکت با انرژی خورشیدی کار میکند و بدون نیاز به برق شهر، اطلاعات پایش هوا را به دو صورت آنلاین (سامانه اینترنتی) و آفلاین (تلویزیونهای شهری) ارائه میدهد. این اطلاعات شامل آلودگی هوای شهری از جمله غلظت غبار (PM۲.۵ و PM۱۰) و گازهای آلاینده (O۳، CO، NO۲، SO۲ و VOC) و همچنین هواشناسی (دما، رطوبت، فشار هوا، صوت، سرعت و جهت باد) است که پیش از این توسط سیستمهای خارجی صورت میگرفت و اکنون سیستمهای ساخت داخل اندازهگیری میشود.
تمامی فرآیندهای طراحی بدنه، برد الکتریکی، برنامهنویسی کامپیوتر، سایت آنلاین و مونتاژ در داخل و توسط محققان جوان این شرکت صورت میگیرد.
این محققان همچنین موفق شدند تا محصولات محیط زیستی دیگری از جمله دستگاه غبارسنج محیطی پرتابل، دستگاه گازسنج محیطی پرتابل، دستگاه پایش غبار خروجی دودکش صنایع، دستگاه گازسنج پرتابل دودکش، دستگاه آنالیزر گاز پرتابل دوده خودرو-تیرگی سنج، دستگاه آنالیزر گاز پرتابل اگزوز خودرو، دستگاه پایش لحظهای ذرات معلق محیط و دستگاه نمونهبرداری ذرات معلق هوای محیط را طراحی و تولید کنند.
امید حسینپور، کارشناس فنی یکی از مجموعههای دانشبنیان در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه این مجموعه از سال ۱۳۹۰ در حوزه توسعه فناوریهای کنترل آلودگی هوا فعالیت خود را آغاز کرد، گفت: محققان این مجموعه محصولات دانشبنیانی در حوزه پایش و اندازهگیری آلایندههای محیط زیست بهویژه در بخش هوا به تولید انبوه رساندند، بهطوریکه در حال حاضر ۱۱ محصول دانشبنیان تجاری شده را تولید میکنند.
وی سیستمهای پایش ایستگاهی آلایندههای هوای محیط، دستگاه نمونهبرداری ذرات معلق هوای محیط، دستگاه سنجش لحظهای آلودگی صوتی محیط، دستگاه گازسنج پرتابل دودکش (PSGA)، دستگاه گازسنج خروجی دودکش صنایع برخط (PSGA-ONLINE)، دستگاه دبی سنج پرتابل دودکش (PSFM) را از جمله دستاوردهای این شرکت دانست.
حسینپور، دستگاه پرتابل پایش غبار خروجی دودکش صنایع (PSDM ) را یکی از محصولات این شرکت دانست و اظهار کرد: این دستگاه به منظور اندازهگیری غلظت ذرات خروجی از دودکش کلیه فرآیندهای صنعتی با نمونهبرداری در شرایط ایروکینتیک، اندازهگیری پارامترهای سرعت، فشار، دما، رطوبت و دبی جریان گاز در دودکش کاربرد دارد.
این فناور با بیان اینکه این دستگاه دارای باتری لیتیوم یون با ظرفیت ۱۱۰ وات ساعت است، گفت: از این طریق این دستگاه قادر به نمونهبرداری بدون نیاز به شارژ مجدد است. حافظه با قابلیت ثبت ۲۸۰۰ داده، چاپگر و صفحه نمایش و قابلیت تشخیص خودکار میزان تغییرات و ثبت پارامترها از دیگر ویژگیهای این دستگاه به شمار میرود.
کارشناس این شرکت، دستگاه گازسنج پرتابل دودکش (PSGA) را از دیگر محصولات تولیدی این شرکت عنوان کرد و ادامه داد: دستگاه گازسنج دودکش پرتابل PSGA جهت اندازهگیری غلظت گازهایی چون اکسیژن (۰۲)، منوکسید کربن (CO)، دی اکسید نیتروژن، منوکسید نیتروژن، دیاکسید کربن، دی اکسید گوگرد و سولفید هیدروژن (H۲S) بهکار میرود.
وی با بیان اینکه این دستگاه دارای میکروکنترلر صنعتی هوشمند و حافظه داخلی و چاپگر است، اظهار کرد: برای کاربرد مداوم در فرآیندها، در دستگاه PSGA از باتریهای لیتیوم یون قابل شارژ با طول عمر بالا استفاده شده است.
حسینپور، دستگاه گازسنج محیطی پرتابل PEGA جهت اندازهگیری غلظت گازهای آلاینده را از محصولات دیگر محیط زیستی این شرکت دانشبنیان ذکر کرد و گفت: این دستگاه قادر به اندازهگیری گازهای آلاینده همچون ازن، منواکسید کربن، دیاکسید نیتروژن و دی اکسید گوگرد موجود در هوای محیط است.
به گفته وی، مجهز بودن به سنسورهای گازی با طول عمر بالا، باتری لیتیوم یون و بدنه بسیار مقاوم در برابر ضربه از مزایای این محصول است.
وی خاطر نشان کرد: این دستگاهها برای اندازهگیری آلایندههای دودکشها در ۱۵۰ شرکت در حوزههای فولاد و سیمان و پتروشیمیها کاربردی شدهاند. این سیستمها به صورت پرتابل هستند که در بالای دودکشها قرار میگیرند و در صورت آلاینده بودن هشدارهای لازم به صنایع داده میشود.
حسینپور، زمان پایش آلایندهها از طریق این دستگاهها را بین ۳ تا ۱۰ دقیقه عنوان کرد و ادامه داد: این سیستمها از غبارها و آلایندهها نمونهبرداری کرده و پس از آنالیز، نتایج به دست آمده را به اپراتور ارائه میدهند.
انتهای پیام