اقتصادی > عمران و اشتغال

در اجلاس جهانی تعاون چه گذشت؟


افق اقتصادی: سال گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل و با موافقت اعضا، سال ۲۰۲۵ میلادی به عنوان سال جهانی تعاون نامگذاری شد. بر همین اساس همزمان با اجلاس جهانی تعاون که طی روزهای گذشته در دهلی نو پایتخت هند برگزار شد، سال ۲۰۲۵ میلادی از سوی دبیرکل سازمان ملل متحد به عنوان سال جهانی تعاون نامگذاری و رسماً آغاز شد.

این تصمیم همه کشورهای عضو همچنین سازمان ملل متحد و سایر ذی‌نفعان مرتبط را تشویق می‌کند تا از سال جهانی تعاون به عنوان فرصتی برای ارتقای تعاونی‌ها و افزایش آگاهی در زمینه مشارکت آنها در اهداف توسعه پایدار و توسعه کلی پایگاه‌های اجتماعی و اقتصادی منتفع شوند.

نامگذاری سال ۲۰۲۵ به عنوان سال جهانی تعاون، فرصتی برای به رسمیت شناختن سهم و پتانسیل مهم انواع تعاونی‌ها در پیگیری اجلاس جهانی برای توسعه اجتماعی است و تعاونی‌ها از این طریق می‌توانند نقش خود را به عنوان سهامداران اصلی در مسیرهای ملی تحول در جهت پایداری، تاب‌آوری و سیستم‌های غذایی فراگیر ایفا کنند و از بهبود امنیت غذایی جهانی بهره‌مند شوند.

اجلاس جهانی تعاون از پنجم تا دهم آذرماه امسال با شعار «تعاونی‌ها برای همه ایجاد رفاه می‌کنند» به میزبانی هند برگزار شد. در این اجلاس مقامات ۱۰۸ کشور جهان حضور داشتند و پنل‌های مختلفی با موضوع حضور جوانان و فارغ التحصیلان دانشگاهی در بخش تعاون،بهره‌گیری از ظرفیت بانوان تعاونگر در ارتقای کیفیت زندگی جامعه، نقش آموزش و شبکه سازی، زنجیره ارزش در تعاونی‌ها و نقش هوش مصنوعی در آینده تعاون برگزار شد.

بر اساس گزارش‌ها، تعاونی‌ها می‌توانند به وضعیت اقتصادی زنان و همچنین ظرفیت سازی برای آنها از جمله آموزش مهارت‌های کلیدی کمک کنند و توسعه اجتماعی و اقتصادی همه افراد از جمله جوانان، افراد مسن و افراد دارای معلولیت را ارتقاء دهند. به همین منظور سازمان ملل از دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی دعوت می‌کند تا با مشارکت تعاونی‌ها و سازمان‌های تعاونی، ظرفیت همه اشکال تعاونی‌ها به ویژه تعاونی‌هایی را که توسط فقرا، جوانان، زنان، افراد مسن، مردم بومی، افراد دارای معلولیت اداره می‌شوند، تقویت و ایجاد کنند تا بتوانند مردم را در جهت تحول مثبت در زندگی، ایجاد جوامع فراگیر و تضمین مشارکت زنان و جوانان به طور کامل، برابر و معنادار توانمند سازند.

در اجلاس جهانی تعاون چه گذشت؟

در اجلاس جهانی تعاون امسال، بهمن عبدالهی – رئیس اتاق تعاون ایران و عضو هیات مدیره اتحادیه جهانی تعاون و همچنین علی آقامحمدی – مدیر گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری به عنوان سخنران مراسم افتتاحیه و به نمایندگی از کشورمان و قاره آسیا شرکت داشتند.

رئیس اتاق تعاون ایران با اشاره به درک اهمیت بالای فعالیت تعاونی‌ها درکشور تاکید کرد که باید حداکثر بهره‌برداری در زمینه‌های اقتصادی و تجاری و معرفی اصول و ظرفیت تعاونی‌ها صورت گیرد.

وی گفت: رشد بالای جمعیت، پیری جمعیت، گسترش اقتصاد غیررسمی در نتیجه رشد شهرنشینی، افزایش قابل توجه نابرابری و چالش‌های عمیق زیست محیطی، خود محصول فردگرایی افراطی دوران مدرن هستند و این حقایق آشکار، دیگر با رشدهای بالای اقتصادی و افزایش نسبی رفاه عمومی قابل کتمان نیستند.

به گفته عبدالهی، بر اساس برآوردها حدود دو سوم از نیروی کار تحت تأثیر اتوماسیون و هوش مصنوعی قرار خواهند گرفت و این موضوع به معنای گسترش قابل توجه بهره‌وری از یک طرف و تغییرات عمیق در مناسبات اجتماعی و نابرابری است همچنین بر اساس برآوردها تا سال ۲۰۵۰ تعداد افراد بالای ۶۵ سال دو برابر افراد زیر ۵ سال خواهد بود.

به اعتقاد عضو هیات مدیره اتحادیه جهانی تعاون، تعاونی‌ها می‌توانند به عنوان یک کسب و کار اجتماعی، مشارکت عمومی در مواجهه با تغییرات زیست محیطی را افزایش داده و نقش مهمی در این حوزه ایفا کنند. از طرف دیگر تحولات تکنولوژیکی، شبکه‌های اجتماعی و انواع پلتفرم‌های مجازی امکان همگرایی عمومی را بیش از گذشته فراهم کرده و دانش و آگاهی عمومی و تحولات تکنولوژیکی زمینه کم سابقه‌ای برای رشد تعاونی‌ها به وجود آورده است.

علی آقامحمدی ـ مدیرگروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری نیز در این اجلاس با اشاره به اجرای طرح ساماندهی محلات کم برخوردار و حمایت از اقشار متوسط و ضعیف جامعه ایرانی در قالب طرح ۲۰۲۰ گفت: در ایران  از شیوه تعاون در جهت رفاه جامعه و کاهش فاصله طبقاتی استفاده می‌شود به طوری که با استفاده از ظرفیت تعاونی ۲۰۲۰ محله کم برخوردار در ایران شناسایی و مشمولین آنها در قالب تعاونی ساماندهی و در جهت خانه‌دار کردن و ارتقای کیفی زندگی آنها اقدامات مناسبی در حال انجام است.

در اجلاس جهانی تعاون چه گذشت؟

وی حمایت نظام حاکمیت جمهوری اسلامی ایران از تعاونی‌ها و اتاق تعاون ایران به عنوان نماینده مردمی بخش تعاون کشور را مورد اشاره قرار داد و گفت: به منظور حمایت از بخش غیر دولتی تعاون و بر ‌اساس قوانین متعدد و وضع شده در ایران، اتاق تعاون ایران به نمایندگی از تعاونی‌های کشور در بسیاری از شوراهای عالی تصمیم‌ساز و تصمیم‌گیر کشور عضو است که این امر مبین اهمیت و نگاه حمایتی رهبر معظم انقلاب و دولت جمهوری اسلامی ایران از تعاونی‌هاست. بر اساس سیاستهای کلان جمهوری اسلامی ایران مبنی بر واگذاری تصدیگری‌ها و چابک کردن دولت بسیاری از بنگاه‌های کوچک و بزرگ اقتصادی که در اختیار دولت بوده به تعاونی‌ها و بخش خصوصی واگذار می‌شود.

مطابق آمارها هم اکنون در سطح جهان حدود ۳ میلیون تعاونی وجود دارد و ۱۰ درصد کارگران یا توسط یک تعاونی استخدام می‌شوند یا به صورت کارگر ـ کارفرما در یک تعاونی مشغول به کار هستند.

اتحادیه بین المللی تعاون (ICA)، چندی قبل از لوگوی سال جهانی تعاون با عبارت «تعاونی‌ها دنیای بهتری می سازند» رونمایی کرد تا تاثیر جهانی پایدار تعاونی‌ها در تمام دنیا نشان داد و اینکه چگونه یک مدل تعاونی‌ می‌تواند راه حل اساسی برای غلبه بر بسیاری از مشکلات و چالش‌های جهانی باشد و نقش مهمی برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار تا سال ۲۰۳۰ ایفا کند.

لوگوی سال جهانی تعاون ۲۰۲۵، نشان دهنده این موضوع است که مردم در سراسر جهان با یکدیگر ارتباط برقرار می‌کنند تا دنیای بهتری را بسازند. این لوگو شامل سه رنگ است که قرمز نشان دهنده جامعه، آبی نشان دهنده اقتصاد و سبز نشان دهنده محیط زیست است و در کل نشان دهنده مشارکت تعاونی‌ها در راستای تحقق اهداف توسعه پایدار است.

اتحادیه بین‌المللی تعاون، بزرگترین نهاد بین‌المللی غیردولتی در جهان است که در برگیرنده حدود یک میلیارد نفر از ۹۶ کشور جهان است و هدف اصلی آن، ارتقاء و تقویت تعاونی‌های مستقل و تسهیل روند توسعه اقتصادی و اجتماعی اعضا در سراسر دنیاست. این اتحادیه تلاش خود را در عرصه بین‌المللی معطوف ارتقای سهم و جایگاه تعاونی‌ها در چرخه‌ اقتصادی کشورها، نحوه تعامل با دولتها، توسعه تعاون بین تعاونگران و کمک به تحقق اصول هفتگانه تعاون کرده است.

افق اقتصادی: مجمع عمومی سازمان ملل متحد نخستین سال جهانی تعاونی‌ها را در سال ۲۰۱۲ اعلام کرد و خواستار تاکید بر مشارکت تعاونی‌ها در توسعه اقتصادی-اجتماعی، به‌ویژه تأثیر آنها بر کاهش فقر، ایجاد اشتغال و همکاری‌های اجتماعی شد.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا