جلوگیری از خروج ۵۰ درصدی ارز با دستیابی به دستگاه سطحسنج سهبعدی نانومتری
افق اقتصادی: احسان احدی اخلاقی، مدیر عامل این شرکت دانشبنیان با بیان اینکه این شرکت در سال ۱۳۹۱ با همکاری جمعی از اعضای هیات علمی دانشگاه و با هدف تولید محصولات دانشبنیان در حوزه فناوریهای اپتیک و نانو تأسیس شده است، گفت: نسل جدید از فناوریهای نانو به ابزارهای خاص برای اندازهگیری و مشخصهیابی در مقیاس نانومتر نیاز دارد و در این راستا، میکروسکوپها بهعنوان ابزارهای مناسب برای مشاهده و بررسی سطوح نمونههای بسیار ریز در ابعاد نانومتری شناخته میشوند.
وی با بیان اینکه میکروسکوپهای متداول تنها توانایی تولید تصاویر دو بعدی از نمونهها را دارند و قادر به تعیین میزان ناهمواریهای سطوح مورد آزمون نیستند، اضافه کرد: ابزارهای اندازهگیری در مقیاس نانومتر معمولاً بر دو پایه اپتیک و الکترونیک طراحی و ساخته میشوند. از میان میکروسکوپهای طراحیشده بر پایه الکترونیک میتوان به میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) و میکروسکوپهای روبشی اشاره کرد، ولی علیرغم مزایای این میکروسکوپها با مشکلاتی مانند تخریبکنندگی، سرعت و وسعت دید پایین و هزینههای بالا مواجه هستند.
اخلاقی، «دستگاه سطحسنج سهبعدی نانومتری نوری» را از جمله دستاوردهای این شرکت خواند و گفت: این دستگاه بر اساس پدیده تداخل در دو حالت تداخلسنجی میکروسکوپی نور سفید و جابجایی فاز عمل میکند و با دقتی از مرتبه نانومتر قادر به اندازهگیری شکل و ناهمواریهای سطوح است. یکی از ویژگیهای کلیدی این دستگاه این است که بهواسطه کار با رویکرد اپتیکی، کاملاً غیر مخرب بوده و هیچ آسیبی به نمونه مورد آزمون وارد نمیکند.
مدیر عامل این شرکت دانشبنیان دقت و تکرارپذیری بالا را از مزایای این دستگاه نام برد و خاطرنشان کرد: سطحسنج نانومتری از سرعت دادهبرداری بیشتری برخوردار بوده و وسعت دید وسیعتری را ارائه میدهد. این دستگاه همچنین قادر است ناهمواریهای بزرگتر را بدون کاهش دقت اندازهگیری کند. بهدلیل سطح بالای فناوری مورد استفاده، این دستگاه تنها در چند کشور معدود از جمله آمریکا و آلمان تولید میشود.
وی ادامه داد: این محصول که با بهرهگیری از فناوریهای نوین طراحی و ساخته شده است، علاوه بر اینکه از نظر کیفیت با نمونههای خارجی مشابه خود رقابت میکند، توانسته است ۵۰ درصد ارزآوری برای کشور ایجاد کند. این محصول با ظرفیت تولید ۲۰ دستگاه در سال، نهتنها به رفع نیاز داخلی کمک خواهد کرد بلکه میتواند در بازارهای جهانی نیز سهم بالایی را برای کشور به ارمغان آورد.
به نقل از ستاد نانو، اخلاقی گفت: دستگاه سطحسنج سهبعدی نانومتری نوری کاربردهای فراوانی در علوم و صنایع مختلفی نظیر فیزیک، اپتیک، شیمی، پلیمر، متالورژی، مکانیک، علوم زیستی و داروسازی دارد. بهعنوان مثال، در صنایعی مانند ساخت هواپیما، خودرو و توربینهای بخار، بررسی خوردگی و ترک در قطعات از اهمیت ویژهای برخوردار است و دستگاه سطحسنج ۳ بعدی نانومتری بهعنوان یک ابزار کلیدی برای آزمون کیفیت قطعات تولیدی به شمار میآید.
انتهای پیام