اقتصادی > اقتصاد کلان

تحریم‌ها را با آفشور دور می‌زنیم/ صادرات ۱.۵ میلیارد دلاری در ماکو


افق اقتصادی: حسین گروسی امروز در نشستی خبری اظهار کرد: مناطق آزاد تجاری صنعتی باید یک رویکرد خارجی داشته باشند که این رویکرد در جذب سرمایه‌گذاری باید انجام شود. در این زمینه کشورهای عضو اکو می‌توانند همکاری‌های گردشگری و فرهنگی با ایران داشته باشد.

وی افزود: ۲۷ آذرماه آغاز ارتباط فرهنگی با کشورهای عضو اکو خواهد بود. در اردیبهشت سال آینده نیز این رویداد در ماکو برگزار می شود که ماکو میزبان کشورهای عضو اکو خواهد بود و از این پس به عنوان تقویم رسمی در این منطقه آزاد انجام می شود.

ایران بهترین محور ترانزیت شرق به غرب است

رییس هیات مدیره منطقه آزاد تجاری و صنعتی ماکو تصریح کرد: کریدور شرق به غرب کریدور  مهمی است که قسمتی از آن از منطقه آزاد ماکو عبور می کند. چین از طریق ترکمنستان وارد سرخص می‌شود، سپس به ماکو و بعد هم چشمه ثریا می‌رود.

وی خاطرنشان کرد: کریدور شرق به غرب سه شاخه دارد. شاخه شمالی به دلیل جنگ اوکراین تعطیل است. کریدور میانی از طریق ترکمنستان وارد دریای خزر می شود و از آننجا به ارمنستان و ترکیه و اروپا می رود. کریدور دیگر از طریق ترکمنستان و ایران است که تا تبریز ادامه دارد. از تبریز تا سه راه مرند باید بازسازی شود. حدود ۲۰۰ کیلومتر در این مسیر باید بازسازی شود.

تحریم‌ها را با آفشور دور می‌زنیم/ صادرات ۱.۵ میلیارد دلاری در ماکو

احداث بزرگترین باغ مدرن پسته و گردو در منطقه

گروسی گفت: ماکو می‌تواند هاب کریدور شرق به غرب باشد و آمادگی داریم در این راستا خدمات خوبی ارایه دهیم. در این منطقه یک دهکده لجستیک به مساحت ۱۸۲۰ هکتار راه‌اندازی کردیم که شامل بندر خشک، فرودگاه و راه آهن می‌شود. در جلسه تصویب طرح جامع منطقه آزاد ماکو بحث لجستیک، ترانزیت و تجارت مطرح شد. موضوع دیگر کشت و صنعت و امنیت غذایی است که اقدام به راه‌اندازی بزرگترین باغ مدرن پسته و گردو کردیم که در شمال غرب کشور بی‌سابقه است.

وی درباره مناطق دارای استعداد گردشگری در منطقه آزاد ماکو گفت: یکی از موضوعات طرح جامع، به جز باغ مدرن حوزه کشاورزی، شیلات و دامپروری، موضوع دیگر گردشگری است که دارای دو بخش علمی و تاریخی است. یعنی می تواند گردشگری ترکیبی صورت گیرد. افراد می توانند آنجا را ببیند و بعد از ترکیه دیدن کنند. گردشگری خرید نیز با احداث فروشگاهها می‌تواند در دستور کار باشد.

مناطق آزاد ایران ظرفیت جذب ۱۵۰ میلیارد دلار را دارا است

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد تجاری و صنعتی ماکو درخصوص چشم انداز هاب اکو، میزان سرمایه گذاری در منطقه آزاد ماکو و نیز در نظر گرفتن تحریم شرکتهای هواپیمایی بیان کرد: در بحث سرمایه‌گذاری که در حوزه ریل انجام شده اگر به طور کامل اجرایی شود از محل فاینانس داخلی و خارجی بالغ بر ۳۰ هزار میلیارد تومان است. عایدی این سرمایه گذاری به جابجایی حدود ۲۰ میلیون تن کالا می‌شود. گردش مالی چین و کشورهای منطقه با اروپا به تنهایی حدود ۱۵۰۰ میلیارد دلار است اگر بتوانیم ۱۰ درصد آن را جذب کنیم ۱۵۰ میلیارد دلار می شود. امروز دنیا می‌خواهد ما را از کریدورها دور کنند اما با توجه به آنکه مسیرهای دیگر بسیار گران است نتوانستند ایران را حذف کنند. این علاوه بر بحث اقتصادی به افزایش امنیت نیز منجر می‌شود.

گروسی با اشاره به دیدارش از منطقه آزاد ترابزون ترکیه گفت: مراودات اقتصادی ما با ترکیه بالغ بر ۱۵ میلیارد دلار است که قصد داریم آن را به ۳۰ میلیارد دلار برسانیم. این به نفع ترکیه و ایران خواهد بود. به همین دلیل قبول کردیم هاب کشورهای اکو باشیم؛ زیرا ایران، ترکیه و پاکستان جزو موسسین اکو بودند. بنابراین در نظر داریم دهکده لجستیک و منطقه آزاد مشترک ایجاد کنیم. ارتباط خوبی با تولیدکنندگان ترکیه در منطقه آزاد ماکو داریم.

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به تحریم‌ها و محدودیت مبادلات بانکی برنامه شما برای اجرای برنامه هایتان چیست، بیان کرد: ما آمادگی داریم هم در دهکده لجستیک و هم در ریل با چین مشارکت  داشته باشیم. اخیرا بازدیدی از چین داشتم و مذاکراتی با برخی شرکتهای چینی داشتم. صحبت داشتیم که کریدور را با توجه به تفاهم‌نامه اجرا کنیم. درخصوص تحریم‌ها نیز تحریم چیز جدیدی نیست. با تمام فشارهایی که تحریم‌ها داشته توانستیم آن را مدیریت کنیم.

چین ۸۵ درصد سرمایه‌گذاری راه آهن را پذیرفته است

رییس منطقه آزاد ماکو ادامه داد: تعاملاتی با ترکیه، چین و دیگر کشورها داریم با وجود فشارهای آمریکا توانستیم هم صادرات و واردات داشته باشیم. الان چین ۸۵ درصد فاینانس پروژه راه آهن را پذیرفته و در قبال آن نفت به آنها می‌دهیم. خیلی دیگر از کشورها برای ارتباط با ایران اعلام آمادگی کردند. مدل دیگر اینکه می‌توانیم بحث آفشور بانک است که در خنثی‌سازی تحریم‌ها موثر است. ما علاقه‌مند به تحریم نبودیم ولی دشمنان ما این تحریم‌ها را وضع کردند. بنابراین منتظر برداشتن آن نیستیم و خود را در تحریم‌ها محدود نمی‌کنیم.

گروسی، تراز تجاری ماکو را مثبت دانست و گفت: بالغ بر ۱.۵ میلیارد دلار صادرات از منطقه ماکو داشتیم که شامل برخی فلزات، مواد نفتی، قیر، منسوجات و محصولات کشاورزی بود. واردات ما بیشتر مواد اولیه برای کارخانجات است. اینکه میگویند مناطق آزاد محل واردات شده، اما در منطقه ماکو همیشه مواد اولیه و ماشین آلات وارد شده که در راستای بند ۱۱ اقتصاد مقاومتی درخصوص ورود تکنولوژی است.

وی در پاسخ به این سوال که ممکن است روسیه یا ترکیه ایران را در کریدورها دور بزنند گفت: طبیعی است که برخی رقبای ما و همسایگان بخواهند کریدورهای دیگر را جایگزین کنند ولی باید با کشورهای همسایه و دوست، طوری برنامه ریزی کنیم که خدمات ما با کمترین قیمت در اختیار شرکت‌های خارجی قرار گیرد. مسیر ایران یک مسیر هموار است. تلاش دارند برخی کریدورها مثل عراق و سوریه را جایگزین کنند ولی قیمت آن خیلی بیشتر است. هر تاجری صرفه اقتصادی را در نظر می گیرد. ما نیز باید ترانزیت را ارزان کنیم که در این زمینه تمهیداتی اندیشیده شده تا کریدور ماکو ارزان تمام شود.

در این نشست همچنین فریدون باقری ـ دبیرکل موسسه بین المللی تقارب فرهنگ‌ها بیان کرد: در اجلاس مشترک با منطقه آزاد ماکو سه هدف را دنبال می کنیم؛ اولین هدف، نگاه علمی به چارچوب دیپلماسی است. هدف دوم ما بحث تقویت تعاملات جهت بسترسازی برای توسعه و گسترش ارتباطات است. سومین هدفی که دنبال می کنیم معرفی ظرفیتهای بالفعل و بالقوه منطقه آزاد ماکو خ واهد بود.

وی گفت: این اجلاس یک روزه خواهد بود که دارای دوبخش است. بخش اول، مراسم افتتاحیه است که صبح روز سه شنبه در مرکز همایش‌های صداو سیما برگزار می شود. در این افتتاحیه تعدادی از مقامات کشور از جمله دکتر عارف و تعدادی از وزرا را دعوت کردیم. همچنین تعدادی از سفرای کشورهای مقیم کشور در این اجلاس حضور دارند. ۱۸ مهمان نیز از ۱۲ کشور که اکثرا کشورهای عضو اکو هستند در این اجلاس حضور خواهند داشت.

باقری بیان کرد: پنل‌های تخصصی نیز بعدازظهر همان روز برگزار می‌شود. چهار پنل برای این نشست پیش‌بینی شده که اساتید مربوطه دعوت شده‌اند. توسعه اقتصادی و ارتباطات، دیپلماسی همسایگی و سیاست‌های اقتصادی از جمله محورهای این پنل خواهد بود.

انتهای پیام



منبع:ایسنا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا